Service van een mechanisch uurwerk

02-02-2018 | Mechanische horloges

Een mechanisch uurwerk bestaat al snel uit honderden onderdelen. En zoals bij elke machine zijn deze onderdelen onderhevig aan slijtage. De vraag: “hoe vaak heeft een mechanisch horloge service nodig?” hebben we in ons blog al eens behandeld. Hoewel de periodes tussen de servicebeurten relatief lang kunnen zijn komt er een moment waarop het tijd is om je horloge weg te brengen. Stel jouw horloge is toe aan een servicebeurt. Dan ga je op zoek naar de juiste horlogemaker. Maar wat gaat er vervolgens allemaal gebeuren met jouw horloge? In dit artikel leggen we precies uit hoe de gemiddelde servicebeurt is opgebouwd.

Gemiddeld genomen bestaat een servicebeurt – ook wel revisie genoemd –  door een professionele horlogemaker uit de volgende onderdelen: demonteren, reinigen, assembleren, oliën, afregelen, eventueel polijsten en waterdichtheid testen.

Demonteren

Het woord zegt het al, het horloge wordt volledig uit elkaar gehaald. De horlogemaker gebruikt hiervoor precies het juiste gereedschappen en heeft een systematische manier van opbergen. Zeker niet iets wat je thuis aan de keukentafel kan doen.
Houd er rekening mee dat de horlogemaker pas na het volledig uit elkaar halen van horloge kan beoordelen wat de staat van het uurwerk is. Dit is het moment waarop eventuele defecten door de horlogemaker gemeld zullen worden. Eenmaal uit elkaar is het tijd voor stap 2; reinigen.


Photo by guysie / CC BY

Reinigen

Het schoonmaken van de verschillende onderdelen gebeurt met behulp van ultrasoon technologie. De onderdelen worden onder gedompeld in een speciale vloeistof. Wanneer de machine wordt ingeschakeld, ontstaan kleine microbellen met een schuimachtige structuur. Het vuil en de chemicaliën worden aangetrokken door de bubbels en verlaten de onderdelen van het uurwerk. Na dit proces zien ze er weer als nieuw uit.

Assembleren en oliën

Nu is het tijd om alles weer in elkaar te zetten. Eventuele nieuwe onderdelen worden nu gemonteerd. Het kan ook voorkomen dat onderdelen uit voorzorg worden vervangen. Een goede horlogemaker zal dit altijd van tevoren met je bespreken.


Photo by guysie / CC BY

Het oliën van een mechanisch uurwerk luistert heel nauw. De olie verminderd de kans op frictie en voorkomt daarmee slijtage. Te veel olie trekt stof aan en moet daarom ten alle tijden voorkomen worden. De horlogemaker loopt alle zogenaamde jewel holes na en voorziet deze van exact de juiste hoeveelheid olie.

Afregelen

Zodra het uurwerk weer in elkaar zit zal de horlogemaker het uurwerk gaan afregelen. Met behulp van een elektronisch afregel-apparaat wordt het balanswiel afgesteld zodat het uurwerk exact de juiste frequentie loopt.


Photo by guysie / CC BY

Polijsten

De laatste stap van het service proces is het polijsten van kast en/of band. Dit is vaak optioneel. De reden hiervan is dat horlogeliefhebbers er steeds vaker voor kiezen de kast unpolished te houden in verband met de originaliteit van het horloge. Vraag jezelf dus goed af wat belangrijk voor jou is voordat je de opdracht aan de horlogemaker verstrekt. Dit artikel van Christies kan wellicht helpen bij de overweging.

Waterdichtheidstest

Mocht het horloge gemaakt zijn om mee onder water te kunnen dan zal de horlogemaker een waterdichtheidstest doen. Met een zogenaamde vacuüm test wordt gecontroleerd of de pakkingen in het horloge het water buiten de deur kunnen houden.

Tot zover de basis. Het komt ook vaak voor de eigenaar van het horloge ervoor kiest om het glas of de kroon van het horloge te laten vervangen. De servicebeurt is daar natuurlijk het perfecte moment voor, maar als je dit doet houd dan wel rekening met (forse) extra kosten!

Zoals je hebt gelezen is de service van een mechanisch horloge een complex proces. Hopelijk geeft dit artikel je iets meer inzicht. Tot slot nog een kort filmpje gemaakt door watchfinder.co.uk waarin de servicebeurt van een Rolex Submariner prachtig wordt weergegeven.