Hoe vaak heeft een mechanisch horloge onderhoud nodig?

30-01-2018 | Mechanische horloges

De meeste mensen zullen het erover eens zijn: een mechanisch horloge heeft meer charme dan een relatief “eenvoudig” quartz uurwerk. Echter een mechanisch horloge vereist dan ook iets meer aandacht. Op enig moment zal er een servicebeurt – ook wel revisie genoemd – nodig zijn. Het uurwerk wordt dan voorzien van nieuwe olie en versleten onderdelen worden vervangen. En daar zijn uiteraard kosten aan verbonden.

Onderhoudsinterval

Horlogemakers raden aan iedere 3 tot 5 jaar een servicebeurt te laten uitvoeren. De ervaring leert dat er ook wel eens langer dan 5 jaar gewacht wordt met het uitvoeren van de revisie. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn, maar kan wel tot schade leiden. Het gevaar zit hem in het feit dat de olie waarmee het uurwerk gesmeerd is zijn werking verliest naar verloop van tijd. Het uurwerk zal op den duur “droog” gaan lopen en ondervindt extra slijtage. Probeer dit altijd te voorkomen.

Indicatoren

Weet je niet precies wanneer jouw uurwerk voor het laatst onderhoud heeft gehad? Verlies van tijd is een belangrijke indicator om te onderzoeken of het tijd is voor een service. Zoek op welke afwijking acceptabel is voor jouw horloge. Op het oog zul je een eventueel verschil waarschijnlijk niet meteen merken. En niet iedereen heeft een professionele afregelmachine thuis staan. Gelukkig is er een handige (gratis) tool voor de horlogeliefhebber: toolwatch.io.

Rolex

Tot slot nog iets over Rolex. Dit merk heeft recent haar advies omtrent service bijgesteld. Voor alle horloges geproduceerd na juli 2015 wordt geadviseerd het horloge eens in de 10 jaar te laten onderhouden. Voorheen was het advies eens in de 3 jaar. Een opmerkelijke stap waarmee Rolex groot vertrouwen in haar eigen horloges uitspreekt. Wellicht zullen andere merken binnenkort volgen. Positief nieuws voor de horlogeliefhebber dus.

Benieud wat er allemaal komt kijken bij een uurwerk service? Lees service van een mechanisch uurwerk